TANK AREA

TANK AREA

In een speciale Tank Area zullen enkele bijzondere tanks - het summum van de aanwezige legervoertuigen te bewonderen zijn, zowel static als rijdend.

Een aantal gelukkigen mag zelfs plaatsnemen in een tank en een rondje mee rijden. Welke tanks en voertuigen kun je verwachten? Diverse Sherman tanks, Stuart en BAIV brengt de volgende voertuigen mee:


M51 Super Sherman 
De M51 Super Sherman is gebouwd in 1945 door Pressed Steel Car Company en werd oorspronkelijk geleverd als een M4?1 (76) W HVSS E8 en in de jaren 60 omgebouwd naar M51 met een zeer krachtig 105 mm kanon en Cummins V8. 

Op dit moment krijgt de M51 Super Sherman een opknap beurt in de werkplaats. BAIV BV heeft het originele voertuignummer gevonden dat zij opnieuw zullen toepassen, ook de originele huidige markeringen worden opnieuw toegepast.

Deze M51 behoorde tot het 4e bataljon, 2e compagnie en was het vierde pelotonscommandant van de Israëlische strijdkrachten. De M51 wordt door velen gezien als de beste Sherman ooit gebouwd.

M36 Jackson 
M36 Jackson als 115e geconverteerd door Massey Harris van een M10A1-chassis (gebouwd door General Motors 'Fisher Tank Arsenal) naar de M36-configuratie en afgeleverd in mei 1944 één maand vóór D-day en heeft actief meegedaan in de bevrijding van Europa en heeft het originele USA Army registratie 40177375 (serie # 47). En ondergaat op dit moment een opknap beurt in de werkplaats van BAIV BV.

Na de oorlog is de M36 na enige aanpassing (bijvoorbeeld het vervangen van de Ford GAA-motor voor een Russische V55-motor) door het Sloveense leger in ex-Joegoslavië gebruikt. Momenteel is de M36 in restauratie bij BAIV.

A34 Comet Victor
Voor het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog werkte het Britse leger met zogenaamde 'cruiser'- en' infanterie'-tanks. 

De tank is ontworpen om te worden bediend door een bemanning bestaande uit vijf man bestaande uit een commandant, schutter, lader, chauffeur en bijrijder de laatste bedient ook het machinegeweer van de hull. De productie begon eind 1944 in Leyland en ongeveer 143 exemplaren waren gebouwd.

De Comet was zonder enige twijfel snel, betrouwbaar en goed bewapend, en was bijzonder wendbaar over het hele land, de beste Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog! Hoewel het te laat was om meer dan een paar maanden actie te zien in de strijd om Europa, bleef het tot 1958 in dienst bij het Britse leger.

FV434
De FV434 is een van de FV430-serie gepantserde gevechtsvoertuigen van het Britse leger geïntroduceerd in de jaren 1960. De primaire rol van de FV434 is om beschadigde voertuigen te repareren, en beschikt over een beperkte herstelcapaciteit. Het is uitgerust met een kraan (geschikt voor het tillen van maximaal 3 ton) om te helpen bij het repareren van gepantserde en niet gepantserde voertuigen.

CVRT SPARTAN “Winnie”
De FV103 Spartan is een Combat Vehicle Reconnaissance Tracked (CVRT) van het Britse leger. Met het voertuig kunnen 7 manschappen mee inclusief de 3 crew leden. De Spartan werd niet enkel gebruikt om manschappen te vervoeren maar juist voor het verplaatsen van specialist teams voor diverse operaties. Dit voertuig is ontwikkeld in de jaren 70, dit voertuig heeft dienstgedaan bij het Britse leger aan de Rijn (BAOR) en heeft deelgenomen aan diverse bataljons tijdens zijn werkzaam rol in het Britse leger waaronder de 3de Battalion, Royal Green Jackets in 1984; 3rd Battalion, Royal Anglian Regiment in 1987 en daarna eind 1987 bij 1st Battalion, Royal Green Jackets (nu genoemd “The Rifles”).

Half track M5
De half tracks M5 / M5A1 en M9A1 zijn gecreëerd vanuit de behoefte om mantroepen te transporteren in een gepantserde auto, welke dezelfde routes kunnen volgen en afleggen als de tanks. Het vervoermiddel werd door de Verenigde Staten massaal ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit soort voertuigen waren erg populair tijdens de oorlog. Ze waren gemakkelijk te besturen, te bedienen en er was ook minder training voor nodig. 

Deze half track is zeer origineel en heeft veel zeldzame originele IHC-onderdelen. Het betreft een oudere restauratie maar rijd en loopt nog perfect.

GMC Tipper 
GMC CCKW 353 A2 is een Amerikaanse militaire vrachtwagen van de Tweede Wereldoorlog wat veelvuldig gebuikt werd tijdens de Red ball Express, met de juiste en sterkere assen van het banjo-type. Het onaangetaste voertuig heeft een kleine opknap beurt gehad maar is verder in dezelfde patina staat behouden, voertuig is gebouwd in 21 december 1944 en is na de oorlog gebruikt door het Nederlandse leger hiervan kun je nog de verschillende aanpassingen van terug vinden.

KOOP NU UW TICKETS MET KORTING